- Αποστολή
-
Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας (Department of Physical Therapy) της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δημιουργήθηκε με τον Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/7-05-2019, τΑ΄) και έχει έδρα τη Σπάρτη. Στόχος του Τμήματος είναι να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς φυσικοθεραπευτές σύμφωνα με τα πρότυπα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για τη Φυσικοθεραπεία (World Confederation for Physical Therapy) στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης με την ενθάρρυνση και τη στόχευση υψηλών προτύπων φυσιοθεραπευτικής εκπαίδευσης και πρακτικής.
Οι φυσικοθεραπευτές είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας οι οποίοι μπορούν να αξιολογήσουν δυσλειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και να συμμετέχουν ενεργά στη θεραπεία και αποκατάσταση συγγενών και επίκτητων παθήσεων αλλά και στην πρόληψη αυτών με στόχο τη λειτουργική αποκατάσταση και την ποιότητα ζωής των ατόμων.
- Πεδία
-
Το επιστημονικό πεδίο του Τμήματος είναι η Φυσικοθεραπεία που ανήκει στα επαγγέλματα Υγείας. Ως εκ τούτου, το Τμήμα είναι μέρος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
- Κατευθύνσεις
-
Οι σπουδές στο Τμήμα δεν διακρίνονται σε κατευθύνσεις:
- Φοίτηση
-
Ο αριθμός των κατ’ έτος εισακτέων στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας ορίζεται με σχετική Υπουργική Απόφαση. Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, ο αριθμός των εισακτέων ορίστηκε στους 140. Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας για τη λήψη του πτυχίου, ορίζεται σε οκτώ (8) εξάμηνα σπουδών.
- Στόχοι
-
Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συμβάλλει στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή και στην προώθηση της υγείας της κοινωνίας, εκπαιδεύοντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε ένα υποστηρικτικό μαθησιακό περιβάλλον. Το Τμήμα αποβλέπει στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και εφαρμοσμένης έρευνας προετοιμάζοντας τους μελλοντικούς πτυχιούχους για να ασκήσουν το επάγγελμά τους αυτόνομα αλλά και συνεργατικά, μέσα σε ένα εξελισσόμενο, πολύπλοκο και ποικιλόμορφο περιβάλλον υγείας. Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος θα συμμετέχουν ενεργά στις διδακτικές, θεωρητικές, εργαστηριακές, βιωματικές, διεπαγγελματικές και κλινικές δραστηριότητες. Αυτή η λειτουργική αλληλεπίδραση που έχει ως επίκεντρο τον/την φοιτητή/τρια θα ενισχύσει θετικά τη μάθηση και θα υποστηρίξει την επαγγελματική και επιστημονική καταξίωση των αποφοίτων, παρέχοντάς όλα τα απαραίτητα εφόδια για το σύγχρονο περιβάλλον, τις τεχνολογικές εξελίξεις και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον άνθρωπο.
- Αποτελέσματα
-
Η ενεργή παρακολούθηση και ολοκλήρωση της φοίτησης στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας, αναμένεται να έχει τα ακόλουθα μαθησιακά αποτελέσματα για τους φοιτητές/τριες:
- Να είναι σε θέση να προάγουν την πρακτική και την έρευνα στο πεδίο της Φυσικοθεραπείας, καθώς και των συναφών επιστημονικών τομέων με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης, της τέχνης και της τεχνολογίας.
- Να γνωρίζουν παραδοσιακές και νεότερες μορφές της Φυσικοθεραπείας έκφρασης.
- Να είναι σε θέση να συνδέουν πολλαπλώς την επιστήμη της Φυσικοθεραπείας με τις κοινωνικές παραμέτρους.
- Να έχουν τα εφόδια ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις επιστημονικές ανάγκες ερευνητικών φορέων σχετικών με την Φυσικοθεραπεία, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως ερευνητικά, επιστημονικά και κοινωνικά κέντρα, καθώς και ιδιωτικούς φορείς.
- Να επεξεργάζονται, να προτείνουν και να υλοποιούν εφαρμογές Φυσικοθεραπευτικών δράσεων παρεμβαίνοντας δημιουργικά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και χώρους. Να σχεδιάζουν δημιουργικά προγράμματα παρέμβασης μέσω της Φυσικοθεραπείας για τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης ομάδας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της.